top of page
Buscar
  • Foto del escritorAina Rovira

CICLE MENSTRUAL I ESPORT

DESCOBREIX ELS DIES DE MÉS RENDIMENT ESPORTIU, SEGONS LES FASES DEL CICLE MENSTRUAL


Durant el cicle menstrual, es produeixen canvis en la quantitat de dues hormones importants, els estrògens i la progesterona. Això provoca canvis pel que fa a rendiment i també canvis emocionals.

Descobreix com pots millorar el rendiment en funció de la fase que et trobis.

Tindrem en compte la durada normal del cicle menstrual que és de 28 dies. Tot i això, el que és més recomanable és saber-se escoltar i conèixer el nostre cos.


DIA 1 AL 5 DEL CICLE: MENSTRUACIÓ: els dies de menys rendiment.


En el període menstrual, que té una durada d’entre tres i sis dies, el nivell de rendiment esportiu és mínim, pel qual es recomana que la càrrega de treball sigui molt baixa. Les pèrdues de ferro són important, si el sagnat és abundant i és un factor a tenir en compte.


DEL DIA 6 AL14 DEL CICLE: FASE FOL·LICULAR: més capacitat de treball i de recuperació.


La fase fol·licular és la que va dels dies 5 al 14 del cicle. Durant aquesta fase, els nivells d’estrògens van augmentant progressivament fins a arribar el seu màxim el dia 14, en l’ovulació.

Estudis han demostrat que durant la fase fol·licular, els nivells més baixos d’estrògens afavoreixen la utilització d’energia ràpida i al glucogen muscular. Per aquest motiu són recomanables les sèries d’alta intensitat en intervals curts, com entrenaments en peses o els canvis de ritme.


Ã’ptim rendiment esportiu que permet augmentar la intensitat i la durada dels entrenaments.


DEL DIA 14 AL 16 DEL CICLE: OVULACIÓ: pic de rendiment.


L’ovulació es produeix en la meitat del cicle, cap al dia 14, i dura uns tres dies. És el moment màxim de rendiment i de major força de la dona, gràcies a l’elevada quantitat d’estrògens que trobem al cos.

Emocionalment també és una fase d’obertura, en què la dona se sent amb més energia.


DEL DIA 17 AL 28 DEL CICLE: FASE LÚTIA: primeres influències negatives sobre el rendiment.


Aquesta fase es desenvolupa en la segona meitat del cicle menstrual, dels dies 17 al 28. Hem de distingir dues parts. La primera finalitza aproximadament el dia 24. En ella, es manté un adequat rendiment esportiu afavorit per la presència de l’estrogen i per l’augment de la progesterona. En la segona part, del dia 24 al 28, es pot notar la influència del cicle menstrual en l’activitat esportiva i alguns símptomes que podem sentir són: més retenció de líquids, augment de les pulsacions i de la pressió arterial, canvis en l’estat d’ànim, possibilitat de més problemes gàstrics, augment de la temperatura basal i més cansament.

Emocionalment comença la fase de recolliment i introspecció que hem d’aprofitar per descansar i no forçar-nos.




42 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
Publicar: Blog2_Post
bottom of page